Sağlıklı bir gebelik süreci gebelik kararının alınmasından doğum sonrasına kadar geçen süreyi kapsar. Bu uzun yolculuk öncesinde ve sonrasında annenin detaylı aydınlatılmasını her konu hakkında bilgilendirilmesini, ortaya çıkabilecek risklerin anında belirlenmesini, her açıdan anne bebeğin detaylı bir şekilde değerlendirilmesini içerir.
Gebelik Planlıyorsanız…
Gebelik planlanması sırasında doktorunuza danışmanız halinde kişisel durumunuzun gebeliğe uygun olup olmadığı ultrason ve bazı kan ve idrar tahlilleri ile araştırılır. Vücudunuz gebeliğe gerekli vitamin ve benzer takviyeler ile hazırlanır, gebelik ile ilgili sorularınız en ince ayrıntısına kadar detaylı bir şekilde cevaplanır. Gebelik takibi sayesinde hem siz kilo, tansiyon, kan tahlilleri gibi konularda takip edilirsiniz hem de bebeğinizin gelişimini aylık olarak izleyebilirsiniz. Bazı gebelikler baştan bazıları da rutin seyrinin dışında seyredip sonradan riskli gebelik halini alabilir, bu durumda gebeliğiniz biraz daha yakından ve diğer ilgili tıp dalları ile beraber takip gerektirebilir.
Gebelik sürecinin başlangıç anından itibaren gerekli olan rutin kan ve idrar tahlileri yapılır. Ayrıca bu tahliller bazıları dışında 3 haftalık periyotlarla tekrar edilir. Düşükler en sık ilk 12 haftada görüldüğü için 12 haftalık süreçte haftalık takip gerektirir. 12 haftadan sonra 3 haftalık ya da 4 haftalık sürelerle takip önerilir. 32 haftadan sonra tekrar haftalık takibe geçilir. Bu süreçte sağlıklı bebeğimiz ve annemiz için testler gerekmektedir.
Gebelik testleri
- 10 Haftadan sonra genetik tanı amaçlı free-cell DNA testi (Nift test)
- 11- 14 hafta arası 2’li test
- 16-19 hafta arası 3’lü 4’lü test
- 20-24 hafta arası ayrıntılı ultrason zamanıdır.
- Ortalama 26 haftada şeker yükleme testi yapılır.