Kadın Hastalıkları

Myomlar

Uterusun en sık görülen iyi huylu kitleleridir. Yaşla beraber sıklıkları artar. Ortalama 35-45 yaş arasında semptomatik hale gelir. Çocuk doğurmamış olmak, obez olmak, erken adet görmek, geç menopoza girmek myom sıklığını artıran nedenlerdir. Egzersiz, geç adet görmek, çok çocuk doğurmak myomdan koruyan faktörlerdir.

Myom Belirtileri Nelerdir?

Myomların genellikle semptom vermeyebilir, tesadüfen jinekolojik muayene sırasında tespit edilebilirler. Fakat gözlemlenen genel myom belirtileri;

  • Yoğun regl (adet kanamaları) – ara kanamalar
  • Düzenli kabızlık
  • Pelvik Ağrıları ( Kasık ve Bel ağrıları)
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ( Bazen kanama da olabilir)
  • Sık idrara çıkma
Tedavi yöntemi nedir?

Genellikle cerrahi operasyon ile tedavi edilmektedir. Myom ameliyatları; histeroskopi, açık cerrahi operasyon ya da laparoskopi veya robotik cerrahi yöntemi olarak kapalı operasyon ile yapılabilmektedir.
Ayrıca cerrahi operasyon dışında uygun hastalarda ilaç tedavisi ile büyümeyi yavaşlatmak, kanamaları azaltmak adına müdaheleler de söz konusudur.

Fakat unutmayalım her hastanın tedavisi kendisine özeldir. En doğru tanı ve tedavi yöntemleri için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Myom ve Gebelik

Myomlar gebe kalamamaya neden olabilir ya da farkedilmeyen myomlar gebelikte düş riskine yol açabilir. Bu nedenle gebelik düşünen bir kadının gebelik planlamadan önce mutlaka jinekolojik muayenesi gerekmektedir.